۶ روش مراقبت از خود در برابر زلزله
برای اینکه ترس و اضطراب ناشی از وقوع زلزله را دور کنید، باید روش های مراقبت از خود در برابر زلزله را بدانید. از آنجایی که این اتفاق طبیعی هیچوقت قابل پیش بینی نبوده و به اصطلاح خبر نمی کند، اگر که از قبل بدانید در هر مکانی چگونه باید خود مراقبتی انجام دهید، دیگر نگران هیچ چیزی نخواهید بود!
اگرچه که احتمالاً همه ما آموزش هایی را در این زمینه و در طی سال های مدرسه آموزش دیده ایم، اما بد نیست از روش های جدید آن هم مطلع شویم و مروری بر مهم ترین راهکارهای حفظ جان در برابر زلزله داشته باشیم.
در کنار بررسی این روش ها باید اضافه کنیم که یک سری عادت و اشتباه های رایج در بین مردم وجود دارد که در ابتدا باید برای برطرف کردن آنها اقدام کرد.
در ادامه بیشتر در این زمینه توضیح خواهیم داد…
-
ایمنی خانه و مکان زندگی، مهم ترین مورد مراقبت از خود در برابر زلزله
از آنجایی که ممکن است زلزله در زمان هایی که خانه هستید و یا حتی در نیمه های شب و زمانیکه شما خوابید اتفاق بیفتد، در ابتدا نیاز دارید تا نسبت به ایمنی محل زندگی و همچنین چیدمان منزل نکاتی را رعایت کنید. مثلاً از گذاشتن تختخواب زیر لوستر، کنار قفسه کتاب و یا دکوری های متحرک خودداری کنید.
وسایلی مثل: یخچال، تلویزیون، کولر و… از آنجایی که هنگام وقوع زلزله جابجا می شوند، باید کاملاً در جای خود محکم و دقیق نصب شوند. از وسایلی مثل آباژور، تابلوهای دیوار و… فاصله بگیرید.
هیچ وقت در هنگام وقوع زلزله به سمت درب خروجی و راه پله ها فرار نکنید. متاسفانه این رایج ترین اشتباهیست که افراد انجام می دهند. همچنین استفاده از آسانسور هم به هیچ وجه توصیه نمی شود.
- آماده داشتن وسایل ضروری و کمک های اولیه
بد نیست که در یک کیف متوسط یک سری از وسایل ضروری خود مثل لباس، چراغ قوه، داروهای روزانه و شخصیتان و وجه نقد آماده کرده باشید و در زیر تخت و یا محلی که هر شب استراحت می کنید قرار دهید تا در هنگام وقوع چنین حوادثی، نگران مراقبت از خود در برابر زلزله نباشید.
-
رعایت نکات ایمنی در هنگام وقوع زلزله (بیرون از منزل)
اگر زمان وقوع زلزله در بیرون از خانه و یا محل کار خود هستید، تنها با رعایت کردن چند نکته ساده می توانید مراقبت از خود در برابر زلزله را انجام دهید. اولین کاری که می کنید، نشسته و با دست و آرنج های خود سر و صورتتان را محافظت کنید. اگر در نزدیکی شما ساختمان های بلند، دکل های برق و… وجود دارند، حتماً از آنها فاصله بگیرید.
فضای باز معمولاً هیچ خطری برای مرگ و میر ناشی از زلزله ندارند. تنها عاملی که باعث آسیب به افراد در این اماکن می شود آوار شدن وسایل عمومی و ساختمان یا پرتاب شیشه های خرد شده به طرف افراد است که خسارات جانی به بار می آورد. البته با توجه به نکاتی که نام بردیم می توانید تا حد زیادی از این آسیب ها در امان باشید.
-
مراقبت از خود در برابر زلزله در محل کار
اگر محل کارتان به شکلی است که با میز و صندلی سرو کار دارید، در هنگام وقوع زلزله اولین کاری که باید انجام دهید این است که به زیر میز رفته و به شکلی که در مورد قبلی توضیح دادیم، از خود مراقبت کنید. البته میزی که برای این کار انتخاب می کنید نباید شیشه ای باشد!
اگر شغلی که با آن در ارتباط هستید، دائماً در حال حرکت و یا غیر نشستنی است، اول از همه سعی کنید از وسایلی که در اطرافتان وجود دارند و احتمال سقوطشان بالاست، فاصله بگیرید.
-
وقوع زلزله هنگام رانندگی
اگر پشت فرمان هستید و متوجه تکان هایی شدید، آرامش خود را حفظ کرده و سعی کنید با رعایت قوانین رانندگی بلافاصله ماشین را در سمت راست خیابان متوقف کنید. به هیچ عنوان از خودرو پیاده نشوید و تا تمام شدن آخرین لرزه ها در آنجا بمانید. اگر متوجه سیم کشی و تیرهای برق در نزدیکی خود شدید، سریعاً اتومبیل خود را از آن ناحیه دور کنید.
-
خود مراقبتی از زلزله در تخت خواب
در هر زمانی از شبانه روز که در حال استراحت روی تخت خواب هستید، ممکن است با زلزله روبرو شوید پس باید نکات ایمنی را هم بدانید. اگر متوجه لرزه هایی شدید، بلافاصله به سمت شکم روی تخت دراز بکشید و بالشتی را جهت حفاظت از سر و گردن با دو دست روی این ناحیه قرار دهید. از رفتن به زیر تخت خودداری کنید.
چگونه جان خود را از زیر آوار زلزله نجات دهیم؟!!
اگر بنا به هر دلیلی نتوانستید مراقبت از خود در برابر زلزله داشته باشید یا گرفتار آوار ناشی از وقوع زلزله شدید، نگران نباشید. با در نظر گرفتن چند نکته اساسی می توانید شانس پیدا شدن سالم را به خود هدیه کنید.
- اولین نکته رعایت این موضوع اهمیت دارد که به هیچ وجه سعی نکنید جای خود را تغییر دهید! چون ممکن است علاوه بر آسیب های جسمی که به شما وارد شده است، باعث جابجا شدن آوار ریخته شده روی خود شوید و حجم بیشتری از فشار بر روی شما وارد شود!
- تا جایی که می توانید دهان خود را با دستمالی بپوشانید.
- داد زدن شرایط را بدتر می کند! چرا که حجم زیادی از گرد و خاک وارد ریه شما می شود. پس در ابتدا سعی کنید با وسیله ای که در اطرافتان وجود دارد ضربه هایی به وسایل فلزی وارد کنید که قدرت صدای بالاتری دارند. با این کار دیگران را از جایی که هستید با خبر می کنید.
- از روشن کردن کبریت و یا فندک زدن خودداری کنید.
مراقب خطرات بعد از وقوع زلزله باشید
در بسیاری از موارد دیده شده که بعد از وقوع زلزله خانه و افراد آن جان سالم به در برده اند، اما در اثر یک غفلت و یا اشتباه کوچک زندگیشان نابود شده است!
مثلاً بلافاصله شیر فلکه گاز را باز کرده اند و یا بدون توجه به بوی ناشی از گاز شهری، کلید برقشان را روشن کردند!
توجه به همین نکات ریز و مهم در ایمنی و مراقبت از خود در برابر زلزله باعث می شود تا حس خوب دوباره زندگی کردن در کنار خانواده را تجربه کنید.