021-77035933

فراسازان آویژه
میلگرد

شماره تماس ارتباط با واحد فروش

انواع میلگرد و توضیحات کلی

در مقالات قبلی به طور مفصل به تعریف میلگرد اشاره کردیم. اما برای اینکه انواع میلگرد را بشناسید و از تفاوت های آن ها بیشتر بدانید با این مطلب همراه ما باشید. بخش زیادی از فولادهای میلگرد در ایران توسط کارخانه ذوب آهن اصفهان تولید می شود که انواع مختلفی دارند و مفصلاً در این مطلب به آن ها خواهیم پرداخت.

میلگرد

نگاهی به انواع میلگرد و مقاومت کششی آن ها

قبل از اینکه به جدول زیر برسیم، باید اضافه کنیم که فولاد این میلگردها به روش روسی و طبق همان استاندار سازی ها تولید می شوند که در ۳ نوع کلی A1، A2 و A3 وجود دارند:

اسم فولاد نوع فولاد مقاومت تسلیم مقاومت کششی(kg/cm2)
A-1 صاف ۲۴۰۰ ۳۶۰۰
A-2 آجدار ۳۴۰۰ ۵۰۰۰
A-3 آجدار ۴۰۰۰ ۶۰۰۰

میلگرد

مقاومت کششی چیست؟

به بیشترین نیروی کششی که قبل از شکستن به جسم وارد می شود مقاومت کششی آن می گویند. این مقاومت را می توان به کمک حرارت، سردکاری و عملیات آلیاژکاری افزایش داد.

مقاومت (تنش) تسلیم چیست؟

به بیشترین نیرویی که به میلگرد وارد می کنیم و باعث می شود تغییر شکل ندهد، تنش تسلیم یا مقاومت تسلیم می گویند. تا جایی که اگر این نیرو را بیشتر هم کنیم و میلگرد به حالت اولیه خود برنگردد، خاصیت پلاستیک و اگر مجدداً تغییر شکل دهد الاستیک می گویند.

کاربرد هر کدام از میلگردها در چیست؟

  1. A1:

این میلگردها که صاف و بدون آج هستند، در عملیات جوشکاری و برای آهنگری و تغییر شکل بهترین گزینه اند. به همین دلیل از این نوع به اسم میلگرد داکتیل یاد می شود.

میلگرد

  1. A2:

این نوع که در مدل آجدار ساخته می شوند، برای عملیات جوشکاری مناسب نیستند چون نیمه خشک و نیمه تُردند! برای کارهایی مثل خاموت زنی در ساختمان سازی از این مدل میلگرد بیشتر استفاده می شود. از آنجایی که عملیات جوشکاری روی این مدل به سختی انجام می گردد، برای این کار توصیه نمی شود.

  1. A3:

این مدل که به میلگرد خشک معروف است، به هیچ عنوان برای کارهای جوشکاری آن هم با شیب تند توصیه نمی شود!

تفاوت های ظاهری انواع میلگرد در چیست؟

مهم ترین ویژگی ظاهری میلگردها در نوع آج آن ها و البته قطرشان می باشد. مثلاً میلگرد A2 آج های منفرد و موازی شکلی دارند که در قسمت های عرضی ساختمان استفاده می شوند.

میلگرد A3 آج هایی ۷ و ۸ای دارند و به صورت ضربدری هستند. برای ساخت پی ساختمان ها از این میلگردهای طولی استفاده می کنند.

کاربرد انواع میلگرد

برای اینکه بدانید به چه شکل هایی از میلگردها استفاده می شود، با این بخش همراه ما باشید:

  1. میلگرد خرک

برای اینکه در داخل بتن از دو شبکه متوالی به فاصله های معین استفاده کنیم، از میلگرد خرک استفاده می شود.

  1. میلگرد خاموت

برای اینکه از بیرون زدگی میلگرد در اثر نیروهای برشی جلوگیری شود، از میلگرد خاموت استفاده می کنند.

میلگرد

  1. میلگرد سنجاقک

برای وصل کردن کامل میلگرد و خاموت و تقویت برشی آن ها از میلگرد سنجاقک استفاده می شود.

  1. میلگرد رکابی

در بتن ریزی دیوارها برای در امتداد نگه داشتن میلگردهای عمودی و یا طولی، از میلگرد رکابی استفاده می شود.

آیا می توان در یک پروژه از چندین میلگرد استفاده کرد؟

بله! شما می توانید در یک پروژه عمرانی از چندین نوع میلگرد استفاده کنید. این تعداد حداکثر تا ۶ نوع می باشد. تنها دیوارهای بتنی نیستند که مقاومت کششی کمی دارند! در دیوارهای ملاتی و سازه های سنگی هم می توانید برای استحکام و مقاومت بیشتر به کمک حفره هایی که در داخل سنگ ها طراحی شده اند، از میلگرد استفاده کنید.

اطلاعات داشتن از نوع و ویژگی های هر کدام از میلگردها باعث می شود انتخاب درستی در هر پروژه عمرانی داشته باشید و استحکام مجموعه را بالا ببرید.

بررسی انواع میلگرد از جهت مقاومت و مواد تشکیل دهنده آن ها

همانطور که اشاره کردیم میلگردها انواع مختلفی دارند. در این بخش می خواهیم نگاهی به انواع مدل های آن و چگونگی ساخت آن ها داشته باشیم:

  1. میلگرد اپوکسی (مقاوم در برابر خوردگی)

مهم ترین نگرانی در استفاده از میلگردها، خوردگی و پوسیدگی آن ها در برابر رطوبت است. این میلگرد با پوششی از اپوکسی تا ۱۷۰۰ برابر بیشتر از سایر میلگردها در برابر رطوبت مقاومت دارد. اما میزان این پوشیدگی تا حدی نیست که در برابر رطوبت های بالا مقاومت داشته باشد و آنجاست که از میلگرد ضد زنگ استفاده می شود.

  1. میلگرد فولادی ضد زنگ:

یکی دیگر از انواع میلگردها، این مدل است که ۱۵۰۰ برابر نسبت به سایر میلگردها در برابر خوردگی مقاومت دارد. اما هزینه بالا و امکان خم شدن در برابر فشار زیاد باعث شده تا هزینه بالاتری در پروژه ها داشته باشد.

  1. میلگرد کربن دار:

این مدل اگر چه مقاومت کششی بالایی دارد، اما در برابر رطوبت خیلی زود دچار پوسیدگی شده و در نتیجه به سیمان اطراف میلگرد آسیب وارد می کند. اما با این وجود در پروژه هایی که خیلی رطوبت تاثیر گذار نبوده و از اسکلت بتنی در آن ها استفاده شده، این مدل کارایی مطلوبی دارد.

  1. میلگرد اروپا:

از آنجایی که این میلگردها قیمت مناسبی دارند و کار با آن ها راحت است، در برخی پروژه ها از آن استفاده می کنند. منگنز و ترکیبات آن اصلی ترین ماده تشکیل دهنده این نوع از میلگردهاست.

  1. میلگرد گالوانیزه:

نسبت به فولاد ضد زنگ، این مدل تا ۴۰ درصد بیشتر در برابر خوردگی مقاومت داشته ولی به نسبت سایر میلگردها ۴۰% هم گران تر می باشد! اما سخت تر و دوام بیشتری دارد.

  1. میلگرد فایبرگلاس، با دوام ترین میلگرد

این میلگرد که تقویت شده با پلیمر می باشد، پوسیده نمی شود و پوشش آن از اپوکسی بیشتر هم هست. میلگرد فایبرگلاس به میلگرد شبیه سازی شده با پلیمر هم شهرت دارد که ترکیبی از فایبرگلاس و مواد شبیه به کربن است.

جمع بندی

در این مطلب که به انواع میلگرد و تفاوت های آن ها با یکدیگر اشاره کردیم، سعی شد تا موارد مصرفی آن ها را شناخته و با توجه به بودجه پروژه، کیفیت، قیمت سایر مصالح ساختمانی و… به یک نتیجه گیری درست و منطقی از آن ها دست یافته و بهترین تصمیم گیری را در این زمینه داشته باشید.