چگونه دیوار بلوکی بسازیم؟
در گذشته بیشتر از همه از دیوارهای آجری برای ساختمان سازی استفاده می کردند. دیوار بلوکی نسل بعدی و ارتقا یافته آجر بود که البته مزایایی هم داشت. دیوارکشی یکی از قسمت های اصلی هر پروژه ساختمانی محسوب می شود که با توجه به ابعاد و نوع هر پروژه می تواند متفاوت باشد.
در این مطلب قصد داریم تا به بررسی دیوارهای بلوکی و نحوه ساخت آن ها بپردازیم و نگاهی هم به قیمت های روز این دیوارها بیندازیم.
انواع بلوک ها به چند دسته تقسیم می شوند؟
اولین تکنولوژی ساخت بلوک مربوط به بلوک های سفالی می باشد. بلوک سفالی مثل آجر از خاک ساخته شده و در بعدی باید درون کوره قرار بگیرد تا خشک شود.
بلوک های سیمانی که از ماسه و سیمان تشکیل می شوند بعد از ساخت باید مقابل نور خورشید قرار گرفته تا خشک شوند. بعد از این دسته، سومین گروه مربوط به بلوک های هبلکس هستند که ترکیبی از پودر آلومینیوم، سیلیس، آهک و سیمانند. این مواد بعد از مخلوط شدن نیاز دارند تا پخته شوند. به همین منظور داخل دستگاه اتوکلاوه قرار می گیرند.
دیوار بلوکی در کجاها کاربرد دارد؟
در اصطلاح بنایی به قطعاتی که برای ساخت دیوار، ساختمان سازی و سقف ها از آن استفاده می شود بلوک بتنی می گویند. به کارگاه های تولید کننده این بلوک ها در اصطلاح بلوک زنی گفته می شود. در گذشته ابعاد بلوک هایی که برای ساختمان سازی استفاده می کردند متفاوت بود. اما در سال های اخیر وزن، ابعاد و ضخامت های مشخصی برای این بلوک ها در نظر گرفته شده است.
چگونه تعداد بلوک های مورد نیاز برای یک پروژه را ارزیابی کنیم؟
یکی از مواردی که در عملیات ساختمان سازی بسیار اهمیت دارد و باعث می شود در صورت عدم رعایت آن هزینه های زیادی به پروژه تحمیل کند، محاسبه نکردن مصالح مصرفی و یا اشتباه در محاسبه های عمرانیست. مثلاً وقتی می خواهید دیوارهایی مسحکم تر در برابر زلزله داشته باشید، استفاده از میلگرد بستر در هر ردیف از بلوک ها روشی برای ایمنی بیشتر آنهاست.
به عنوان مثال بلوک های سیمانی در ابعاد ۴۰ و ۵۰ سانتی متری ساخته می شوند. کاری که باید در این مرحله انجام دهیم این است که تعداد هر کدام از این بلوک ها را در هر متر مربع محاسبه کنیم. مثلاً اگر از بلوک ۵۰ سانتی متری استفاده می کنید، برای هر متر مربع به ۱۰ تا از آن ها نیاز دارید.
فرمولی که برای دیوارچینی باید در نظر بگیرید، برای بلوک ۵۰ سانتی عبارت است از:
طول دیوار*ارتفاع دیوار*۱۰
برای اینکه مقاومت دیوار بلوکی را افزایش دهیم، چه کار باید کرد؟
یکی از نکات مهمی که در مورد دیوارچینی باید در نظر داشت، این است که هیچ وقت دیوارها را به یکباره تمام نکنید! چون اگر ردیف های اولیه ای که از بلوک های بتنی یا سفالی روی هم قرار داده اید به اندازه کافی خشک نشده باشند، باعث فشار بیش از حد بلوک های بالایی بر روی آن شده و مقاومت دیوار را کاهش می دهد.
یکی دیگر از مواردی که باید به آن توجه کرد، مراقبت از بلوک ها در هنگام بارندگیست. در همان دقیقه های اول بارندگی سعی کنید بلافاصله پلاستیک یا پوششی ضد آب روی دیوار بکشید. حتما قبل از سفت شدن بتن از این موضوع اطمینان حاصل کنید که بلوک ها خشک شده باشند. این کار ممکن است چند روز هم طول بکشد.
هزینه دیوارکشی و دستمزد آن چقدر است؟
دستمزد این کار بسته به نوع بلوک ها در دیوارکشی متفاوت است. مثلاً در مورد وال پست این هزینه برای هر متر طول ۱۶ تا ۱۹ هزار تومان می باشد. آجر سفالی بسته به ابعاد تیغه ها که ۱۰- ۱۵ و ۲۰ سانتی متری هستند، به ازای هر متر مربع ۱۸، ۲۵ و ۳۰ هزار تومان می باشند.
این قیمت ها برای آجر فشاری ۱۰- ۲۰ و ۳۵ سانتی به ازای هر متر مربع ۲۵، ۳۲ و ۴۵۰۰۰ تومان است.
در مورد دیوار بلوکی دو جداره چه مواردی را باید رعایت کرد؟
- در محل های باز مثل درب و پنجره و سایر قسمت های این چنینی باید به کمک ورق گالوانیزه پوشانده شود تا در هنگام بارندگی رطوبت به داخل پی و درب و پنجره وارد نشده و آب به بیرون دیوارها برود.
- باید مراقب باشید تا آب به داخل دیوارها نفوذ نکند. به همین منظور سوراخ هایی را می توان در لا به لای دیوار و سطح زیرین آن ها به شکل مدادی ایجاد کرد. برای این کار می توانید ورقه های آلومینیومی و یا پلاستیکی روغن زده شده ای را داخل ملات بندها قرار دهید و بعد که ملات خودش را به اصطلاح گرفت، این لوله ها را خارج کنید. فاصله بین هر کدام از این لوله ها نباید از ۱ متر بیشتر باشد.
- دیوار بلوکی دو جداره باید بالاتر از سطح زمین های اطراف تراز شود و روی تکیه گاهی جامد آغاز شود.
- باید با استفاده از میلگردهای ۸ میلیمتری برای مهار جدارهای داخلی و خارجی این بلوک ها به شکل مستطیلی اتصالاتی ایجاد کرد. این مهارها نباید در هر متر مربع از دیوار کمتر از ۴ تا باشند. حداکثر ۵۰ سانتی متر به شکل عمودی و ۶۰ سانتی متر افقی فاصله بین مهارها باید در نظر گرفته شود.
- از آنجایی که این بلوک ها دو جداره هستند، نباید هیچ ملاتی به داخل دو دیوار ریزش داشته باشد. برای جلوگیری از این کار می توانید به کمک تسمه و یا چوب هایی به عرض مساوی با جدار داخل دیوارها استفاده کنید.
جمع بندی
دیوار بلوکی یکی از اصلی ترین روش ها در دیوارچینی محسوب می شود که در مورد بلوک های بتنی نیاز است تا محافظت های خاصی از آن ها در برابر برف، باران و یخبندان صورت بگیرد. حرارت کافی، شیوه نگهداری و نحوه دیوارکشی در مورد این بلوک ها به شدت اهمیت دارد. امیدواریم از این محتوا استفاده لازم را برده باشید.