021-77035933

فراسازان آویژه
سایزبندی میلگرد

شماره تماس ارتباط با واحد فروش

انواع سایز میلگرد و تشخیص آن ها

 

نحوه تشخیص انواع سایز میلگرد:

فولادها انواع مختلفی دارند که میلگرد جزء یکی از پر کاربرد ترین  فولاد در صنعت ساختمان سازی به ویژه در سازه های بتن آرمه است بنابر این تشخیص انواع سایز میلگرد بسیار مهم است.

سایز میلگرد

یکی از مواردی که باید توسط مهندس ناظر در کارگاه کنترل شود ، کنترل آرماتوربندی فونداسیون ، ستون ، تیر و یا دیواربرشی است ، که اولین موردی که در این کنترل باید مورد بررسی قرار بگیرد ، سایز میلگرد هاست .

در سطح میلگردها، آج ها در اطراف آن قرار دارند به خاطر این که برای بتن ریزی اطراف آن باعث می شود که مستحکم تر بشوند و بتن را درگیر می سازند و دلیل کاربردی بودن آن ها همین است.

بنابر این میلگرد ها دارای مقادیر دقیق در سایز و وزن می باشند، که همه ی  آنها طبق استاندارد جهانی تولید و روانه بازار شده است  و سایز آنها نیز منطبق با همین استاندارد برآورد میشوند تا وزن نهایی سازه درست محاسبه شود. هرچند استانداردهای بسیار دیگری نیز هستند که هر کشور یک نوع از آنها را برای تولید در کارخانه های خود برمیگزینند.

این محصولات اصولا در دو مدل ساده و آجدار با سایزهای ۱۲ تا ۳۶ موجود هستند.

هرچند که تشخیص سایز میلگردها کار دشواری نیست ولی اگر چندین سایز نزدیک به هم داخل کارگاه وجود داشته باشد ، هم احتمال اشتباه آرماتوربند وجود دارد ، هم کنترل سایز توسط مهندس ناظر ممکن است با خطا همراه باشد .

باتوجه به استاندارد حاضر برای به دست آوردن وزن هر شاخه میلگرد باید از فرمول زیر استفاده کنیم:فرمول تشخیص وزن میلگرد

همچنین میتوان با مراجعه به جدول اشتال، وزن هر شاخه را مشاهده و پیدا کرد.

سایزبندی میلگرد

امروزه مهندسین با تجربه روش های دیگری را برای خود برمی گزینند که با توجه به آنها می توانند به راحتی سایز میلگرد را تشخیص دهند، البته سایز و وزن به طور مستقیم بر قیمت میلگرد اثر می گذارد.

در اینجا به تعدادی از این روش ها اشاره می کنیم:

تشخیص چشمی سایز میلگرد:

معمول ترین روش برای تشخیص سایز میلگرد همان کنترل چشمی است که بسیاری از مهندسان با توجه به تجربه ی کاری خود آن را انجام می دهند که با یک نگاه می توانند به سایز میلگردها پی ببرند.

هرچند که این روش برای مهندسان تازه کار اصلا مناسب نیست و همچنین در آیین نامه ها نیز همچین اجازه ای به مهندسین ناظر داده نشده است و در این روش درصد خطا و اشتباه بسیار بالا است.

 بررسی سایز میلگرد بر اساس سایز انگشتان و تخمین ذهنی:

این روش، روشی سریع و حرفه ای برای مهندسین و معماران با تجربه است که خودشان از قبل از اندازه بند انگشتانشان آگاهی دارند بنابراین انگشتان خود را روی میلگرد گذاشته و به راحتی و بدون هیچ وسیله ای سایز میلگرد را متوجه می شوند.

این روش بهترین روش برای کنترل  سایز میلگردها می باشد بدون آنکه آرماتور بندها یا پیمانکاران متوجه شوند اما تشخیص دادن میلگرد ۱۸ از ۲۰ با بند انگشت ، وقتی فقط ۲ میلیمتر با هم تفاوت دارند قطعا کار آسانی نمی باشد !

استفاده از شابلون :

شابلون میلگرد 1

این روش ابتکاری بین معماران و مهندسان ناظر مرسوم است که از دقت بالایی نیز برخوردار است، البته افرادی وجود دارند که از شابلونهای آماده استفاده میکنند که سایز میلگردها روی آن مشخص شده است و کار را به مراتب ساده تر و دقیق تر میکند.

شابلون وزن میلگرد

این شابلون ها را بعضی از مهندسین  با فیلم رادیولوژی ،  ورق های نازک کانال کولر و یا حتی روبان  درست می کنند !

استفاده از ریسمان یا طناب:

ریسمان بنایی ، ابزاری است که در پروژه ها معمولا و جود دارد و در دسترس است و میتوان یک تکه ریسمان را دور میلگرد پیچید و با اندازه گیری آن  ، محیط میلگرد را  به دست آورده و بعد قطر میلگرد و سایز آن را به حساب کنیم.

این روش جزو یکی از راحت ترین، و کم دردسر ترین روش ها می باشد.

وزن کردن:

این روش قبل از بسته شدن آرماتورها امکان پذیر می شود زیرا باید یک شاخه یک متری از میلگرد مورد نظر، وزن شده و در فرمول زیر قرار داده شود تا  ابتدا وزن و سپس سایز میلگرد به دست آید:

وزن یک شاخه یک متری میلگرد= ( ۷.۸۵۰*۳.۱۴*شعاع (میلیمتر)*شعاع(میلیمتر)) / ۱۰۰۰

اندازه گیری وزن میلگرد

البته پیدا کردن ترازو در یک پروژه و وزن کردن یک متر میلگرد با آن هم درد سرهای خاص خودش را دارد !

استفاده از کولیس:

یکی از دقیق ترین روشها برای تشخیص سایز میلگرد است .که باید به وسیله کولیس قطر میلگرد را اندازه گرفت و نمره آن را مشخص کرد؛

نکته قابل ذکر در این روش توجه به تفاوت بین سه نوع قطر میلگرد (اسمی, زمینه و خارجی) است.

کولیس تشخیص وزن میلگرد

در مورد کولیس سوال زیر مطرح می باشد :

در موقع اندازه گیری  با کولیس  از روی آج میلگرد و یا باید از پایین آج باید اندازه بگیریم ؟

-در میلگردهای آجدار بسته به نوع آج،سه قطر وجود دارد :

قطر اسمی

قطر زمینه (بدون احتساب آج)

قطر خارجی ( با احتساب آج)

مثال: میلگرد شماره ۱۶ با آج یکنواخت:

قطر اسمی:۱۶

قطر زمینه ۱۵

قطر خارجی:۱۸

– بر طبق استاندارد ملی ۳۱۳۲ تحت عنوان: “میلگردهای فولادی گرم نوردیده – ویژگی ها و روش آزمون”  به طور مثال  برای میلگردی که قطر اسمی ۱۴ میلیمتر هست، قطر مفید ۱۳ میلیمتر است، و قطر واقعی (شامل قطر مفید و ارتفاع آج روی اون) ۱۵.۵ میلیمتر می باشد.

بنابراین برای سایز ۱۴ اگر در کارگاه با کولیس اندازه بگیرید باید به عدد ۱۵.۵ برسید (همین ۱۵.۵ هم به اندازه ۰.۵ میلیمتر رواداری مجاز دارد و میتواند ۱۵ یا ۱۶ باشد)

به کارگیری آچار فرانسه:

این مورد هم روشی تقریبا دقیق است به شرطی که از آچار فرانسه مدرج استفاده شود که سایزهای مشخص با آن اندازه گیری شده و همان مقادیر، معیار قرار داده میشود برای تشخیص سایز بقیه میلگردها که اگر مهندس مربوطه آن را از قبل آماده و علامت گذاری کرده باشد می تواند روش راحتی به شمار آید.

آچار تشخیص وزن میلگرد

توصیه های نهایی هنگام استفاده از سایزهای مختلف میلگرد

در آرماتوربندی بهتر است که از سایزهای متوالی استفاده نکنید زیرا با توجه به اختلاف میلیمتری محصولات، میزان خطای انسانی افزایش خواهد یافت. همچنین توصیه می شود محصولات استاندارد فولادسازان را از مراکز معتبر تهیه کنید.